Pályázati projekt

VOC SZIVÁRGÁS CSÖKKENTÉS SPECIÁLIS TÖMÍTÉSTESZTELÉS ÚTJÁN

Cégünk, a Szelence Kft. 1992-ben alakult. Kezdeti tevékenységünk csúszógyűrűs tömítések forgalmazása és javítása volt, mára azonban a magyar piac meghatározó szereplőjévé váltunk a különböző statikus és dinamikus tömítések, ipari kialakítású szivattyúk, vákuumszivattyúk és komplett vákuumrendszerek, statikus és dinamikus keverők, különböző szerelvények és egyéb szivattyúzás technikával összefüggő termékek (kuplungok, szűrők, cseppleválasztók) és egyéb forgótengelyes berendezések forgalmazása és szervízelése terén. Az általunk forgalmazott berendezések elsősorban az iparban kerülnek felhasználásra.

A fenti tevékenységünkből fakadó ipari kapcsolataink jelzései alapján arra a következtésre jutottunk, hogy a partnereink részére fontos, hogy a gyártási tevékenységük során felhasznált illékony szerves folyadékok gőzei a környezeti atmoszférába kizárólag csak a szabványok és egyéb hatósági előírásoknak megfelelően és minimális mértékben jussanak ki a gépek és szerelvények forgóalkatrészeihez illesztett tömítések mentén. Az ilyen nem kívánatos szivárgások megbízható mérésére, az ipari környezetre leginkább hasonlító tesztpad kifejlesztésére pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a pályázatbírálati döntés alapján tevékenységünket 99.132.913,- Ft-tal támogatja a KFI_16-1-2016-0149 szerződésszám alatt.

A projekt megvalósítására a projekt kezdési időpontjától számítva 24 hónap áll rendelkezésünkre, azt követően a kutatás során felhalmozott kutatási eredmények felhasználásával, valamint a fejlesztés alapján gyártott mérőpadok segítségével kívánunk saját szerviz és szolgáltatási tevékenységünkön keresztül az emisszió csökkentési feladatokban a piacon megjelenni, illetve a kifejlesztett prototípusok alapján gyártandó berendezéseket értékesíteni.

Beszámoló a Szelence Képviseleti kft. által 2017 májustól végzett „VOC szivárgás csökkentés speciális tömítéstesztelés útján” című projekt előrehaladásáról.

Cégünk, a Szelence Kft. 2017. május 2-án kezdte el végrehajtani a NKFIH által támogatott KFI-16_1_2016_0149 számú kutatás-fejlesztési pályázati projektjét.

Az elmúlt időszakban a kutatóink az előkutatásuk eredményei alapján kidolgozták a forgógépek (többek között szivattyúk) tengelytömítései mentén kipárolgó illékony szerves vegyületek (továbbiakban VOC) mérésére vonatkozó koncepcionális tervünket. A koncepció megerősítésére a Szelence Kft. kutatói a pályázatban nem elszámolt anyagokból megépítettek egy elő-prototípust, amit mi „deszkamodellnek” hívunk.

Az időközben leszerződtetett kükső mérnöki szaktanácsadó cég szakértőinek közreműködésével a "deszkamodell" segítségével tesztméréseket végeztünk. A mérések során szerzett tapasztalatok, valamint külső szaktanácsadóink véleménye alapján alapján a "deszkamodellben" megtestesült koncepcionális tervet adaptáltuk ergonómiai, funkcionális és ipari felhasználási szempontoknak megfelelően. Ezen adaptáció alapján kutatóink elkészítették a dinamikus prototípus terveit, amelynek megépítése folyamatban van.

A dinamikus mérőpad prototípusa az üzembehelyezést követő kalibrálás után fog rendelkezésünkre állni.

A táblánk:

A deszkamodell:

Sajtóközlemény:

2. Sajtóközlemény:

Csúszógyűrűs tömítés tesztpad 2.prototípus:

Szelepszár tömítés tesztpad prototípus: